Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Vitaros, kräm, ingår i högkostnadsskyddet med begränsning

Vitaros (alprostadil), kräm, för behandling av svår erektil dysfunktion ingår i högkostnadsskyddet med begränsning från och med den 9 maj 2015. Begränsningen innebär att läkemedlet endast subventioneras för patienter med svår erektil dysfunktion när behandling med tabletter inte är tillräcklig eller inte är medicinskt motiverad.

Vitaros är avsett för behandling av män från 18 års ålder med erektil dysfunktion, vilket är oförmåga att uppnå eller behålla en erektion som är tillräcklig för en tillfredsställande sexuell funktion. Vitaros appliceras över urinrörsmynningen och på ollonet. Varje patient skall före självadministrering instrueras av vårdpersonal om korrekt teknik för tillförsel av Vitaros.

Vitaros, kräm, är en ny beredningsform av alprostadil som redan ingår i högkostnadsskyddet som injektion samt uretralstift, ett stift som förs in i urinröret. Kostnaden för att behandla med Vitaros är lägre än för de billigaste jämförbara läkemedlen inom läkemedelsförmånerna.

TLV beslutar att Vitaros, kräm, ska subventioneras endast för patienter med svår erektil dysfunktion när behandling med tabletter inte är tillräcklig eller inte är medicinskt motiverad.

Beslutet är förenat med ett uppföljningsvillkor där företaget ska redovisa hur Vitaros används i Sverige samt hur väl subventionsbegränsningen följs.

Beslutet gäller från och med den 9 maj 2015.

Sidinformation


Publicerad
8 maj 2015