Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Prednisolon Unimedic ingår i högkostnadsskyddet med begränsning

Prednisolon Unimedic (prednisolon), som används för att häva skov vid ulcerös kolit, ingår i högkostnadsskyddet med begränsad subvention från och med den 24 november 2018. Begränsningen innebär att läkemedlet endast ingår i högkostnadsskyddet för patienter när behandling med andra rektala kortikosteroidberedningar inte är lämpligt.

Ulcerös kolit är en inflammatorisk tarmsjukdom som går i skov, vilket är ett besvärande tillstånd som påverkar patienternas livskvalitet negativt. Prednisolon Unimedic är en rektal behandling, det vill säga en lösning som förs in i ändtarmen, som främst används för att behandla skov vid vänstersidig ulcerös kolit.

Läkemedelsverket har bedömt Prednisolon Unimedic som identisk med läkemedlet Pred-Clysma som var godkänt för försäljning mellan 1963 till 2014. Därefter har Prednisolon Unimedic funnits tillgängligt som så kallad lagerberedning. Det finns därför en omfattande erfarenhet av behandlingen inom svensk vård.

TLV bedömer att det finns ett stort behov av Prednisolon Unimedic. TLV bedömer kostnaderna för användning av Prednisolon Unimedic är rimlig när behandling med andra rektala kortikosteroidberedningar inte är lämpligt.

Beslutet gäller från den 24 november 2018.

Sidinformation


Publicerad
17 december 2018
Till toppen