Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Cetraxal Comp örondroppar lösning i endosbehållare ingår i högkostnadsskyddet

Cetraxal Comp (ciprofloxacin och fluocinolonacetonid) lösning i endosbehållare, för behandling av inflammation i hörselgångarna (akut extern otit och rörotit) när dessa tillstånd orsakas av infektion med ciprofloxacinmottagliga bakterier, ingår i högkostnadsskyddet från och med den 22 februari 2019.

Vid bakteriell akut extern otit och rörotit visar patienter akuta tecken på inflammation i form av vari hörselgången, ödem, öronvärk, klåda och i vissa fall feber.

Cetraxal Comp är en kombination av ett antibiotikum (ciprofloxacin) och en steroid (fluocinolonacetonid) som har bakteriedödande, antiinflammatoriska och klådstillande egenskaper.

Cetraxal Comp har i kliniska studier visat sig vara effektivt vid behandling av akut extern otit och rörotit. Studier visar dessutom att tillägg av steroider till lokalbehandlingen med ciprofloxacin ökar och påskyndar läkning av extern otit och rörotit. TLV bedömer att den kliniska effekten av Cetraxal Comp är överlägsen jämförelsealternativets, Ciloxans, effekt.

Cetraxal Comp lösning i endosbehållare kostar cirka 143 kronor per kur, vilket är cirka 5 kronor mer per kur än jämförelsealternativet Ciloxan. Detta motsvarar en skillnad om mindre än en krona per dag under kuren.

Sammantaget bedömer TLV att en prisskillnad om 5 kronor per kur (mindre än en krona per dag under kuren) är acceptabel givet den bättre effekt som företaget visat för Cetraxal Comp jämfört mot jämförelsealternativet Ciloxan.

Mot denna bakgrund beslutar TLV att Cetraxal Comp örondroppar lösning i endosbehållare ska vara subventionerat och ingå i högkostnadsskyddet.

Beslutet gäller från och med den 22 februari 2019.

Sidinformation


Publicerad
11 mars 2019
Till toppen