Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Tolak ingår i högkostnadsskyddet

Tolak som är en läkemedelsbehandling avsedd för lokal behandling av icke-hyperkeratotisk och icke hypertrofisk aktinisk keratos (Olsen-grad I och II) i ansiktet, på öronen, och/eller i hårbotten hos vuxna ingår i högkostnadsskyddet från och med den 28 augusti 2020.

Aktinisk keratos (AK) är ytliga cellförändringar i hudens yttre lager som uppstår genom adderande exponering för ultraviolett ljus. Därför förekommer AK främst på kroppsdelar som långvarigt exponerats för sol, såsom ansiktet, öron och handryggar och framför allt hos äldre personer. Aktiniska keratoser framträder oftast som en eller flera, oftast rodnade, fjälliga och skrovliga fläckar. AK kan gå i regress, kan kvarstå och kan utvecklas till skivepitelcancer.

Tolak är en fluorouracil-baserad kräm som används för lokal behandling av icke-hyperkeratotisk och icke hypertrofisk AK (Olsen-grad I och II) i ansiktet, på öronen, och/eller i hårbotten hos vuxna. Tolak har utvärderats i två kliniska studier och enligt resultaten från dessa studier är Tolak signifikant bättre än placebo med hänsyn till fullständig och 75-procentig utläkning.

TLV bedömer att relevant jämförelsealternativ till Tolak utgörs av två imikvimod-baserade krämer, Aldara och Zyclara. Enligt TLV:s bedömning är effekten jämförbar mellan Tolak, Aldara och Zyclara och att kostnaderna för behandling med Tolak är lägre än kostnaderna för behandling med antingen Aldara eller Zyclara.

Beslutet gäller från och med 28 augusti 2020.

Beslutsunderlag publiceras inom kort.

Sidinformation


Publicerad
2 september 2020