Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Amoxicillin Sandoz, pulver till oral suspension får ett högre pris

Amoxicillin Sandoz (amoxicillin), pulver till oral suspension i styrkan 100 mg/ml i förpackningsstorlekarna 60 ml och 100 ml, får ett högre pris.

Amoxicillin Sandoz, pulver till oral suspension är ett läkemedel i flytande form som innehåller den verksamma substansen amoxicillin. Amoxicillin är ett antibiotikum som behandlar olika typer av infektioner bland annat bihåleinflammation, öroninflammation och lunginflammation.

Läkemedelsföretaget som marknadsför läkemedlet har ansökt om ett högre pris med motivet att produktions- och transportkostnaderna har ökat.

TLV bedömer att läkemedlet används för att behandla icke bagatellartade tillstånd och att det är ett angeläget behandlingsalternativ. TLV bedömer vidare att det finns patienter som riskerar att stå utan alternativa behandlingar om läkemedlet försvinner från den svenska marknaden, eftersom det finns en konstaterad risk för brist på tillgång av oral suspension innehållande amoxicillin.

TLV bedömer att det föreligger en stor risk att förpackningarna försvinner från den svenska marknaden eller att tillgången kraftigt minskar om prishöjningen inte beviljas.

Mot denna bakgrund beslutar TLV att Amoxicillin Sandoz, pulver till oral suspension får ett högre pris från och med den 1 mars 2024.

Sidinformation


Publicerad
4 mars 2024