Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Ketokonazol Actavis får ett högre pris

Ketokonazol Actavis (ketokonazol), schampo får ett högre pris från och med den 1 april 2024.

Läkemedlet är avsett för behandling av mjäll (fjällande hud i hårbotten) och seborroisk dermatit (torr eller fet fjällning i hårbotten).

Företaget som marknadsför läkemedlet har motiverat sin prishöjningsansökan med att de bland annat har fått ökade produktionskostnader och att de har en bristande lönsamhet för produkten.

TLV bedömer att det finns en stor risk att schampo försvinner från den svenska marknaden om prishöjningen inte beviljas.

TLV anser att Ketokonazol Actavis är ett angeläget behandlingsalternativ som används för att behandla icke bagatellartade tillstånd.

Schampot ingår i en förpackningsstorleksgrupp i periodens vara-systemet tillsammans med en annan tillgänglig förpackning från en annan leverantör. TLV bedömer att en försvagad generisk konkurrens, genom att förpackningar i en utbytesgrupp i periodens vara-systemet försvinner, kan innebära en risk för bristande tillgång på läkemedel. TLV bedömer därför, trots att det finns ett tillgängligt behandlingsalternativ, att det finns en risk att patienter står utan behandling av liknande slag om Ketokonazol Actavis försvinner från den svenska marknaden.

Mot bakgrund av ovanstående beviljar TLV ett högre pris för Ketokonazol Actavis från och med den 1 april 2024.

Sidinformation


Publicerad
28 mars 2024