Apoteksmarknaden
I Sverige finns det cirka 1 400 öppenvårdsapotek. Ett öppenvårdsapotek har Läkemedelsverkets tillstånd att bedriva detaljhandel med läkemedel till konsument. Apoteksbranschen domineras av fyra apoteksaktörer som både har butiksnät och e-handel i olika omfattning. Förutom apotekskedjorna finns cirka 50 fristående apoteksaktörer med ett eller ett fåtal apotek. Därutöver finns de tre renodlade e-handelsaktörer utan fysiskt butiksnät och tre dosapotek.
TLV:s uppdrag - en väl fungerande apoteksmarknad
TLV har i uppdrag att medverka till en väl fungerande apoteksmarknad och säkerställa att förutsättningar finns för att nå regeringens mål för denna. Målen formulerades i samband med omregleringen av apoteksmarknaden 2009 och syftar till
- att ge konsumenterna ökad tillgänglighet till läkemedel, bättre service och bättre tjänsteutbud, och
- att eftersträva låga läkemedelskostnader till nytta för konsumenter och det offentliga.
Med anledning av ovan följer TLV kontinuerligt upp apoteksmarknadens utveckling, bland annat med avseende på tillgänglighet till apotek, farmaceutisk service och lönsamhet. Uppföljningarna omfattar vår bedömning av hur marknaden förväntas utveckla sig och ligger till grund för myndighetens beslut om det finns behov av att se över handelsmarginalen.
I början på 2024 höjdes apotekens handelsmarginal på grund av branschens låga lönsamhet och kostnadsökningar utöver det normala som påverkat apoteken negativt. Trots att apoteksmarknadens rörelseresultat och rörelsemarginal förbättras något under 2023, bedömer TLV att apoteken fortfarande är sårbara för kostnadsökningar. Spridningen av rörelseresultatet mellan olika aktörer är mycket stor, vilket innebär att vissa aktörer är mer känsliga än andra. Marknadens samlade bruttomarginal har minskat över tid och minskar även 2023. TLV bedömer att handelsmarginalhöjningen bidrar till att stabilisera apotekens bruttomarginal de kommande åren. Utan höjningen av handelsmarginalen skulle bruttomarginalen försämras ytterligare.
Stark försäljningstillväxt beror på högre priser
Apoteksmarknadens har haft den starkaste tillväxten på flera år och försäljningen växte till drygt 60 miljarder kronor under 2023. Marknadens försäljningstillväxt beror på högre genomsnittliga försäljningspriser, samtidigt som försäljningsvolymerna minskar något jämfört med 2022. Ökade försäljningspriser för receptförskrivna läkemedel inom förmånerna beror på takprishöjningar, prishöjningar på läkemedel med generisk konkurrens, och till viss del införandet av nya läkemedel. För handelsvaror och receptfria läkemedel, där det råder fri prissättning, är prishöjningarna ett resultat av kostnadsökningar på grund av en stigande inflation som apoteken fört vidare från leverantörer till kunden.
Tillgängligheten är god på nationell nivå, men skiljer mellan olika delar av landet
TLV bedömer att tillgängligheten till apotek och farmaceutisk service är god på nationell nivå, men varierar mellan olika geografiska områden. TLV ser ett behov av att målen för apoteksmarknaden ska ses över, bland annat för att reflektera att olika delar av landet har olika förutsättningar. Målen bestämdes inför omregleringen 2009.
Uppföljning apoteksmarknaden
- 2020-11-01
Apotekens e-handel driver tillväxten på apoteksmarknaden
Apotekens e-handel driver tillväxten 2019 och tillväxttakten ökar under 2020. Det visar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV:s, uppföljning av apoteksmarknaden.
- 2019-03-01
E-handel på apoteksmarknaden i Sverige 2018
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket har genomfört en fördjupad studie av hur e-handeln med apoteksvaror fördelar sig geografiskt i Sverige.
- 2019-11-01
2019 års uppföljning av apoteksmarknadens utveckling
Ökad konkurrens inom e-handel på apoteksområdet ökar tillgängligheten och ger apotekskunderna möjlighet till lägre priser. Det är några av de resultat TLV:s uppföljning av apoteksmarknaden visar.
- 2018-02-01
2017 års uppföljning av apoteksmarknadens utveckling
TLV följer utvecklingen på apoteksmarknaden i syfte att säkerställa att förutsättningarna finns för att nå de mål som riksdagen har beslutat om. Uppföljningen sker mot bakgrund av myndighetens uppdrag...
- 2018-11-01
2018 års uppföljning av apoteksmarknadens utveckling
I rapporten presenteras den tredje uppföljningen av tillgänglighet, service, lönsamhet och annan försäljningsstatistik sedan TLV:s översyn av apotekens handelsmarginal 2014-2015. Apotekens e-handel oc...
- 2016-11-01
2016 års uppföljning av apoteksmarknadens utveckling
I rapporten presenteras den första uppföljningen av tillgänglighet, service, lönsamhet och annan försäljningsstatistik sedan TLV:s översyn av apotekens handelsmarginal 2014-2015.
- 2024-12-03
Uppföljning av apoteksmarknadens utveckling 2024
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) följer utvecklingen på apoteksmarknaden i syfte att säkerställa att förutsättningarna finns för att nå de mål som riksdagen har beslutat. Uppföljningen ske...
- 2022-10-01
2022 års uppföljning av apoteksmarknadens utveckling
Apotekens e-handel driver fortfarande tillväxten på apoteksmarknaden. Försäljning via öppenvårdsapotek uppgick totalt till cirka 51,5 miljarder kronor 2021. Försäljningstillväxten var knappt två proce...
- 2023-09-19
2023 års uppföljning av apoteksmarknadens utveckling
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har i uppdrag att skapa förutsättningar för en väl fungerande apoteksmarknad och i det ligger att göra kontinuerliga uppföljningar av marknadens utveckling...
- 2019-03-01
Mer e-handel av apoteksvaror på mindre orter
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket har genomfört en fördjupad studie av hur e-handeln med apoteksvaror fördelar sig geografiskt i Sverige. På kommunnivå visar det sig att mindre orter har en störr...
Tillgänglighet till apotek och farmaceutisk service
Åren efter omregleringen ökade antalet apotek, nettotillväxten i antalet apotek var som högst under 2010 och 2011 därefter har antalet apotek fortsatt att öka men i betydligt lägre takt. Marknaden är förbi tillväxtfasen och antalet apotek har under de senaste fem åren stabiliserats runt cirka 1 400. Samtidigt har e-handelns andel av marknaden ökat tydligt, försäljningen via fysiska apotek är fortfarande dominerande men e-handeln stod för nästan 20 procent av den totala omsättningen på apoteksmarknaden 2023. En viss koncentration av marknaden har även skett, till exempel genom sammanslagningen av apotekskedjorna Kronans Apotek och Apoteksgruppen i oktober 2022. Antal fysiska apotek med försäljning*, oktober 2009 – september 2024 visas i följande figur.

Klicka på bilden för att förstora den.
* Figuren visar antal apotek som hade försäljning av receptförskrivna läkemedel varje månad. Under sommaren varje år minskar antalet apotek med försäljning på grund av semesterstängning, därav hacken i kurvan.
Innan omregleringen fanns omkring 900 apotek. Detta innebar att varje apotek ombesörjde läkemedelsförsörjningen för i genomsnitt cirka 10 000 personer. År 2024 är motsvarande uppgift cirka 7 600. Apotekstätheten har alltså ökat väsentligt sedan omregleringen.
Även om antalet apotek har ökat generellt finns det vissa orter som förlorat sitt sista apotek utan att ett nytt har öppnat. Totalt rör det sig om 24 apotek sedan 2014. Samtliga apotek hade en försäljning av receptförskrivna läkemedel under 10 miljoner kronor de sista 12 månaderna innan de stängde, vilket betyder att det är apotek med relativt låg försäljning.
Nyetableringar av apotek varierar mellan olika avståndssegment. Sedan omregleringen har nyetableringar främst skett inom 0–2 kilometer av ett sedan tidigare befintligt apotek. Det är framför allt i städer och större tätorter som det har skett nyetableringar av fysiska apotek. Antal apotek har dock minskat något de senaste åren i flera av avståndssegmenten. Nettoeffekt av etablering av nya apotek och apotek som stängt – avstånd till närmaste befintliga apotek mellan åren 2010 och september 2024 visas i följande tabell. Utvecklingen mellan 2010 och 2017 är summerad.
Klicka på figuren för att förstora den.
Ett ofta använt mått på tillgänglighet är restid i minuter, som bland annat nämns i regeringens proposition Omregleringen av apoteksmarknaden (Prop. 2008/09:145). Där definieras kort restid som under 20 minuter och restider på 30–40 minuter som längre. I Sverige har 90 procent av befolkningen mindre än 10 minuter resa med bil till sitt närmaste apotek, vilket är samma nivå som innan omregleringen. Att inte så många fler fått närmare beror på att nya apotek i första hand etablerats i närheten av andra apotek. Endast en liten andel av Sveriges befolkning har en restid på över 30 minuter till närmaste apotek. Restid med bil till närmaste apotek, redovisat i minuter och andel av befolkningen för kommungrupper, 2023 visas i följande figur.
Klicka på bilden för att förstora den.
Utveckling av öppethållande
Även apotekens öppethållande har ökat betydligt sedan omregleringen. Före omregleringen var apoteken i snitt öppna 46 timmar per vecka och det var mycket ovanligt med söndagsöppna apotek. På riksnivå är det genomsnittliga öppethållandet 51 timmar per vecka år 2024, vilket är fem timmar fler än vid omregleringen. Apoteken i Stockholm, Uppsala och Södermanlands län har högst öppethållande, i genomsnitt över 55 timmar per vecka. I Jämtlands, Norrbottens och Västerbottens län har apoteken lägst öppethållande, mellan 40,5 - 49 timmar per vecka. Antal timmar öppet per vecka, medelvärde år 2024 visas på länsnivå i följande kartbild.

Klicka på bilden för att förstora den.
Försäljningsutveckling och marknadsandelar
Stark försäljningstillväxt beror främst på högre priser
Apoteksmarknadens totala försäljning växte till drygt 60 miljarder kronor under 2023, vilket markerar den starkaste tillväxten på flera år. Det är främst apoteksmarknadens tre största varusegment som bidrar till tillväxten:
Receptförskrivna humanläkemedel inom förmån – ökade med 3,5 miljarder kronor jämfört med 2022. Ökningen förklaras främst av högre försäljningspriser.
Handelsvaror – ökade med cirka 660 miljoner kronor jämfört med 2022. Tillväxten berodde för första gången sedan 2016 främst på ökade försäljningspriser och inte volymtillväxt.
Receptfria läkemedel – ökade med cirka 300 miljoner kronor jämfört med 2022. Även för detta segment är tillväxten för första gången sedan 2016 främst driven av ökade försäljningspriser och inte volymtillväxt.
Figur 1 – Försäljning via öppenvårdsapotek 2016 - 2023
Klicka på bild för att förstora
2024 års uppföljning visar att marknadens samlade försäljningstillväxt främst drivs av högre genomsnittliga försäljningspriser samtidigt som försäljningsvolymerna totalt minskar något jämfört med 2022. För receptförskrivna läkemedel inom förmån bedöms ökningarna i försäljningspris bero på takprishöjningar, prishöjningar på läkemedel med generisk konkurrens och i viss mån introduktion av nya läkemedel. Receptförskrivna läkemedel har även en viss volymtillväxt mätt som antal förpackningar. För handelsvaror och receptfria läkemedel bedöms prishöjningarna vara ett resultat av kostnadsökningar i tillverkningsled som till viss del förts vidare av apoteken till konsumenter.
Marknadsandelarna är stabila över tid
Marknadsandelarna på apoteksmarknaden har varit förhållandevis stabila de senaste åren. Sett till omsättning är Apoteket och Apotek Hjärtat fortsatt de största aktörerna (Figur 2). Apotea har ökat sin marknadsandel från 2,4 procent till 9,2 procent mellan 2016 och 2023. Under 2022 tillkännagavs sammanslagningen av Kronans Apotek och Apoteksgruppen under varumärkesnamnet Kronans Apotek. De två företagen är fortsatt olika juridiska enheter och därmed särredovisas de i denna rapport. Den sammanslagna aktören kommer omsättningsmässigt bli den tredje största.
Figur 2 Marknadsandelar för öppenvårdsapotek 2016–2023 baserat på total omsättning
Klicka på bild för att förstora
Marknadsandelar mätt i antal apotek är också fortsatt stabila. I dagsläget är Apoteket och Apotek Hjärtat de aktörerna med flest apotek. Efter sammanslagningen kommer Kronans Apotek bli den aktören med flest apotek (Figur 3).
Figur 3 Marknadsandelar 2016—2023 baserat på antal apotek som haft försäljning av receptförskrivna läkemedel.
Klicka på bild för att förstora
Sidinformation
- Senast uppdaterad
- 5 december 2024