TLV beslutar om vilken tandvård som ska ingå i högkostnadsskyddet, hur hög ersättningen ska vara samt referenspriser för olika tandvårdsåtgärder. Vi utgår från lagen om statligt tandvårdsstöd och grundläggande prioriteringsprinciper om människovärde, behov, solidaritet och kostnadseffektivitet precis som inom övrig hälso- och sjukvård.
Tandvårdsstödet ska lämnas för förebyggande tandvård samt för tandvårdsbehandling som bidrar till att:
Behandlingar som bevarar munnens vävnader, det vill säga, tänder, slemhinnor och käkben prioriteras. Behandlingens kvalitet och hållbarhet ska vägas mot kostnaden
All tandvård ingår inte i högkostnadsskyddet, till exempel kosmetisk tandvård eller behandling där nyttan av den inte kan visas.
Riksdag och regering beslutar om de övergripande reglerna för det statliga tandvårdsstödet. Utöver TLV har flera andra myndigheter ansvar för det statliga tandvårdsstödet:
Förutom det statliga tandvårdsstödet, finansierar regionerna ytterligare stöd för vissa patientgrupper. Läs mer under Tandvårdsstöd i menyn till vänster.
TLV har regeringens uppdrag att tillhandahålla en prisjämförelsetjänst för tandvård, Tandpriskollen, för att stärka patientens ställning och konkurrensen på tandvårdsmarknaden.
På uppdrag av regeringen har TLV även tagit fram ett webbaserat kunskapsstöd för tandvårdens aktörer, KUSP, som gör det enklare för dig att ta reda på vilka regler som gäller för olika behandlingar i tandvårdsstödet.
Senast uppdaterad 18 januari 2021
Nämnden för statligt tandvårdsstöd beslutar om referenspriser och vilken tandvård som ska ingå i högkostnadsskyddet.
Här kan du se vilka som sitter i nämnden för statligt tandvårdsstöd