Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Omprövning av Follikelstimulerande hormon (FSH) och Luteniserande hormon (LH)

Luveris utesluts ur högkostnadsskyddet. Övriga FSH- och LH-läkemedel kvar i högkostnadsskyddet med begränsning.

I samband med att TLV omprövat läkemedel som används vid ofrivillig barnlöshet har företagen som marknadsför de två dyraste produkterna valt att sänka sina priser med cirka 25 procent. Prissänkningen frigör omkring 25 miljoner kronor per år.

Efter prissänkningarna kvarstår samtliga infertilitetsläkemedel som omprövats i högkostnadsskyddet med begränsning förutom Luveris som utesluts. Begränsningen innebär att läkemedlen inte subventioneras vid äggfrysning av sociala skäl.

Priserna på läkemedel som innehåller FSH och LH (två hormoner som påverkar könskörtlarna) och som används vid ofrivillig barnlöshet har varierat stort. Vi anser att det inte är visat att det finns skillnader i effekt mellan läkemedlen och ser dem som likvärdiga. Därmed finns det ingen anledning för priserna att skilja sig åt.

För kvinnor som vill plocka ut och frysa ner ägg för eventuella framtida behov utan direkt medicinsk orsak, så kallad äggfrysning av sociala skäl, kommer inte FSH-läkemedlen att vara subventionerade. TLV anser att FSH-behandling som ges utan medicinsk orsak inte bör finansieras med allmänna medel.

Luveris (LH) ges tillsammans med FSH-läkemedel till kvinnor som har behov av båda hormonerna. Att ge läkemedlet Luveris samt ett FSH-läkemedel är betydligt mer kostsamt än att ge läkemedlet Menopur som innehåller både FSH och LH. Vi bedömer att patienter med behov av LH får likvärdig behandling med Menopur, men till en betydligt lägre kostnad.

Mot denna bakgrund utesluts Luveris ur högkostnadsskyddet och FSH-läkemedlen subventioneras med begränsning.

Besluten träder i kraft den 1 oktober 2013.

Sidinformation


Publicerad
5 september 2012