Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Ny subventionsbegränsning för Replens efter omprövning

TLV har beslutat om en ny vidare begränsning för Replens. Begränsningen innebär att läkemedlet subventioneras för behandling av vaginal torrhet hos kvinnor som behandlas med aromatashämmare, eller som av andra medicinska skäl inte bör behandlas med lokala östrogener.

Replens är en vaginalgel som behandlar vaginal torrhet. TLV har tidigare bedömt att kostnaden i förhållande till nyttan för Replens är rimlig för kvinnor med bröstcancer som behandlas med aromatashämmare, eftersom de inte kan använda lokala östrogener och därför saknar annan behandling.

TLV har kommit fram till att det finns ytterligare kvinnor som har ett medicinskt behov av behandling med Replens men som inte får läkemedlet subventionerat. Det gäller bland annat kvinnor som har ärftlig risk att utveckla bröstcancer och kvinnor som har opererat bort brösten eller äggstockarna. Det kan också gälla kvinnor som har behandlats med aromatashämmare längre tillbaka i tiden. För dessa är kostnaden för Replens också rimlig, eftersom andra behandlingsalternativ saknas.

Mot denna bakgrund ändrar därmed TLV subventionsbegränsningen för Replens att omfatta alla kvinnor där det är medicinskt motiverat att behandla med Replens.

Den nya subventionsbegränsningen gäller från den 1 maj.

Sidinformation


Publicerad
5 maj 2017