Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Omprövning av subvention av läkemedel för Fabrys sjukdom

TLV har den 8 november 2023 beslutat att ompröva subventionen av läkemedel för behandling av Fabrys sjukdom.

Fabrys sjukdom orsakas av brist på ett fungerande enzym, alfagalaktosidas A. Enzymbristen medför att vissa ämnen lagras i kroppens celler i stället för att brytas ned, vilket medför att blodkärl och andra organ kan skadas.

I dag finns fyra läkemedel för behandling av Fabrys sjukdom inom läkemedelsförmånerna av dessa är Replagal, Fabrazyme och Elfabrio genteknologiskt framställda enzym. Emedan Galafold är ett läkemedel som kan stabilisera och förbättra funktionen hos det naturligt förekommande enzymet.

Syftet med omprövningen är att säkerställa att kostnaden för användningen av läkemedel för behandling av Fabrys sjukdom är rimlig.

Omprövningen omfattar följande läkemedel: Galafold, Replagal och Fabrazyme. Med anledning av att Elfabrio, som är ett läkemedel för behandling av Fabrys sjukdom, ingår i läkemedelsförmånerna sedan den 17 november 2023, beslutar TLV att även Elfabrio ska ingå i omprövningen.

TLV inleder nu ett omprövningsärende med syfte att ompröva att kostnaden för användningen av läkemedel för behandling av Fabrys sjukdom är rimlig utifrån lag (2002:160) om läkemedelsförmåner.

Sidinformation


Publicerad
9 november 2023