Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Omprövning av subvention av botulinumtoxin A produkter inom läkemedelsförmånen

TLV har den 13 februari 2024 beslutat att ompröva subvention av läkemedel med den verksamma substansen botulinumtoxin A inom läkemedelsförmånen.

Det finns idag sju godkända läkemedel i Sverige med den verksamma substansen botulinumtoxin A. Tre av de sju läkemedlen ingår i läkemedelsförmånerna (Botox, Dysport och Xeomin) och fyra ingår inte i läkemedelsförmånerna (Alluzience, Azzalure, Bocouture och Vistabel). De fyra produkterna som inte ingår i läkemedelsförmånerna är godkända för tillfällig förbättring av glabellaveck/rynkor i ansiktet, medan de tre produkterna som ingår i läkemedelsförmånerna saknar godkännande för behandling av rynkor.

Regionerna har påtalat för TLV att botulinumtoxin A förskrivs inom läkemedelsförmånerna för estetisk injektionsbehandling. I en granskningsrapport från Riksrevisionen, uppmärksammas att läkemedel innehållandes botulinumtoxin A som ingår i läkemedelsförmånen förskrivs med subvention utanför de aktuella läkemedlens godkända användningsområde (så kallad off label-användning) för estetisk injektionsbehandling, såsom rynkor, vilket belastar läkemedelsförmånerna.

TLV har därför funnit skäl att inleda omprövning avseende botulinumtoxin A inom läkemedelsförmånerna. Omprövningen omfattar följande läkemedel: Botox, Dysport och Xeomin. TLV inleder nu ett omprövningsärende, med syfte att ompröva botulinumtoxin A och dess användning inom läkemedelsförmånerna för estetisk injektionsbehandling.

Sidinformation


Publicerad
15 februari 2024