Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

”Höjdpunkterna på jobbet är de stimulerande och lärande diskussionerna”

Eva Ridley

- Ambitiös, lärande och prestigelös är tre ord som jag skulle beskriva arbetsplatsen TLV med, säger Niklas Hedberg, chefsfarmaceut som arbetat på myndigheten sedan 2001.

Vad fick dig att välja TLV?

Det var nog i ärlighetens namn ett av livets bananskal. Jag hade jobbat ett par år som läkemedelskonsulent och ville prova något nytt, men visste inte vad. Jag fick se en annons från Riksrevisionsverket, som senare utvecklades till TLV, där ansökningstiden gick ut samma kväll! Det var 2001 och på den vägen är det.

Vad behövs för att göra ett bra jobb på TLV?

Om jag bara får säga ett ord är det ”samarbete”. De frågor vi jobbar med är så stora och komplexa att ingen vet allt eller kan bemästra alla aspekter. Det måste man däremot förstå och sedan vara beredd att diskutera och lära av varandra.

Vad innebär ditt arbete?

Väldigt blandat. Jag jobbar mycket internationellt eftersom jag är ordförande i European Network for Health Technology Assessment Executive Board, EUnetHTA, ett nätverk som inrättats för att skapa en effektiv och hållbar struktur för bedömning av hälsoteknik över hela Europa. Det innebär att jag innan pandemin reste mycket i Europa. Nationellt representerar jag exemelvis TLV på expertnivå i nationella läkemedelsstrategin med mera. Jag är ett stöd åt vår generaldirektör och myndigheten i strategiska frågor av farmaceutisk art.

Berätta kort vilka roller du haft som varit inspirerande och utvecklande under din tid på TLV?

Jag började som utredare på Riksförsäkringsverket (RFV) 2001 och följde med till Läkemedelsförmånsnämnden (LFN) året därpå. 2008 blev vi Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV).

Efter sju år som utredare och projektledare fick jag möjlighet att vara chef för avdelningen för nya läkemedel under åren 2009 till 2014. Sedan 2014 är jag chefsfarmaceut vilket inneburit mycket varierade arbetsuppgifter och sedan 2016 har jag jobbat mer och mer med internationella och främst europeiska samarbeten

Vad gör ditt jobb intressant för dig med just din bakgrund?

Att min apotekarbakgrund kommer till användning i ett mycket brett perspektiv. Det är inte alls vad jag trodde när jag pluggade – mycket roligare och mer varierat faktiskt.

Vilka är höjdpunkterna i jobbet på TLV?

De stimulerande och lärande diskussionerna med alla kollegor, med samma eller helt annan utbildningsbakgrund.

Vad har du lärt dig på TLV?

Nästan allt jag kan.

Niklas Hedberg

Titel

Chefsfarmaceut

Började på TLV

2001

Utbildning

Apotekarexamen

Tidigare arbeten

Läkemedelskonsult

Sidinformation


Senast uppdaterad
30 oktober 2023