Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

Inkontinens, prostata

Vår granskning av läkemedel mot inkontinens och prostatabesvär resulterade i att de flesta läkemedlen kvarstår i högkostnadsskyddet. Många av de företag som står bakom produkterna har valt att sänka priset på sina läkemedel.

Granskningen visar att dagens användning av läkemedel mot trängningsinkontinens och prostatabesvär ofta redan är kostnadseffektiv. Alla läkemedel mot inkontinens kvarstår i högkostnadsskyddet och nästan alla som används vid godartad prostataförstoring. Avodart försvinner dock ur högkostnadsskyddet för det har ett för högt pris.

Under relaterad information hittar du frågor och svar och en sammanfattning av granskningen. Där kan du även kostnadsfritt beställa delar av det underlag som ligger till grund för våra beslut i denna genomgång.

Nedan beskriver vi kortfattat resultatet, vilka läkemedel som försvinner ur högkostnadsskyddet och vilka som ingår med begränsning.

Prostataläkemedel som försvinner ur högkostnadsskyddet

  • Avodart

Prostataläkemedel som ingår i högkostnadsskyddet med begränsning

Nedanstående läkemedel ingår inte i högkostnadsskyddet vid nyinsättning och inte heller vid förnyelse av recept. Istället kan generiskt finasterid skrivas ut inom högkostnadsskyddet.

  • Proscar

Övriga läkemedel mot inkontinens och prostatabesvär är kvar i högkostnadsskyddet. Vissa till lägre priser än tidigare. Besluten börjar gälla den 15 oktober 2010.

Under 2009 granskade vi en annan typ av läkemedel mot godartad prostataförstoring, så kallade alfa-receptorblockerare . Samtliga av de läkemedlen är kvar i högkostnadsskyddet men ofta till betydligt lägre pris.

Frigör pengar till annat

Sammantaget har hela vår granskning av läkemedel mot inkontinens och prostatabesvär lett till att cirka 82 miljoner kronor kan frigöras. Pengar som kan användas till annat.

Beställ underlag

Delar av det underlag som ligger till grund för TLV:s beslut i genomgången finns att rekvirera, kontakta registrator@tlv.se

Sidinformation


Publicerad
31 oktober 2008