Logotyp. Gå till startsidan
Logotyp. Gå till startsidan

TLV i korthet

TLV är en statlig myndighet som beslutar vilken tandvård, vilka läkemedel och förbrukningsartiklar som ska ingå i högkostnadsskydden så du inte ska behöva betala allt själv.

Mesta möjliga hälsa för skattepengarna

Vårt uppdrag är att få ut mesta möjliga hälsa för de skattepengar som det offentliga satsar på läkemedel, apotek och tandvård. Det gör vi bland annat genom reglering, ersättning och uppföljning av marknaderna.

Vi utövar även tillsyn och granskar fortlöpande aktörerna på läkemedels-och apoteksmarknaden.

Vårt arbete sker i samråd med bland annat myndigheter, regioner, bransch- och patientorganisationer. Vi anlitar även vetenskapliga råd och andra experter i vårt arbete.

Generaldirektör Agneta Karlsson leder verksamheten och inom myndigheten finns två särskilda beslutsorgan: Nämnden för läkemedelsförmåner och Nämnden för statligt tandvårdsstöd.

Vi beslutar även om vilka regler som gäller när du hämtar ditt receptbelagda läkemedel på apotek. Det kallas det generiska utbytet och betyder att apoteken erbjuder dig ett likadant läkemedel av annat märke till lägre pris. Vi beslutar också hur mycket apoteken ska få i ersättning för att hantera de receptbelagda läkemedlen.

Vi är drygt 145 anställda och vi är bland annat farmaceuter, hälsoekonomer, tandläkare och jurister.

Attraktiv arbetsplats

TLV vill vara en attraktiv arbetsplats med engagerade medarbetare. Hos oss är det viktigt att uppmuntra delaktighet och kreativitet för att medarbetare och chefer ska trivas och ha möjlighet att växa. I takt med att myndigheten har vuxit och utvecklar verksamheten vidare, finns det ökande möjligheter att prova nya arbetsuppgifter och utvecklas.

TLV:s hälsoekonom Ellen Wolff berättar om hälsoekonomi i den här korta filmen.

Sidinformation


Senast uppdaterad
23 november 2022